Pieczone bataty z faszerowaną papryką

Faszerowana papryka z pieczonymi batatami

Czas przygotowania: 60 minut

Danie dla 2 osób lub 2 porcje

 

Dieta redukcyjna

  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 papryki
  • 1 przecier pomidorowy
  • 30 g sera żółtego typu gouda
  • 500 g batatów
  • 1 przyprawa do ziemniaków
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 0,5 cytryny
  • 2 ząbki czosnku

Wartości odżywcze w 1 porcji:

530 kcal białko: 31 g węglowodany: 46 g tłuszcz: 25 g

 

Dieta z nadwyżką kaloryczną

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego/wołowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 papryki
  • 1 przecier pomidorowy
  • 40 g sera żółtego typu gouda
  • 500 g batatów
  • 1 przyprawa do ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 cytryny
  • 2 ząbki czosnku

Wartości odżywcze w 1 porcji:

680 kcal białko 35 g węglowodany 56 g tłuszcz 35 g

Fox_fit_bataty1

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone podsmażyć na odrobinie oleju kokosowego.
  2. Dodać posiekaną cebulę i dusić razem, do czasu zeszklenia.
  3. Z papryki usunąć środek i włożyć mięso z cebulą.
  4. Wlać do papryki przecier pomidorowy i posypać startym żółtym serem.
  5. Wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym na 30 minut.
  6. W międzyczasie obierać ze skóry bataty i pokroić w paski grubości ok. 1,5cm.
  7. Wyłożyć bataty na blachę i posypać przyprawą do ziemniaków, polać delikatnie oliwą z oliwek i skropić  sokiem z cytryny, czosnek rozgnieść i położyć na batatach. Piec 20 minut.

Obraz <a href=”https://pixabay.com/pl/users/web3525-4374790/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=2391787″> web3525</a> z <a href=”https://pixabay.com/pl/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=2391787″> Pixabay</a>