Faszerowana papryka z pieczonymi batatami
Czas przygotowania: 60 minut
Danie dla 2 osób lub 2 porcje
Dieta redukcyjna
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 papryki
- 1 przecier pomidorowy
- 30 g sera żółtego typu gouda
- 500 g batatów
- 1 przyprawa do ziemniaków
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 0,5 cytryny
- 2 ząbki czosnku
Wartości odżywcze w 1 porcji:
530 kcal | białko: 31 g | węglowodany: 46 g | tłuszcz: 25 g |
Dieta z nadwyżką kaloryczną
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego/wołowego
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 papryki
- 1 przecier pomidorowy
- 40 g sera żółtego typu gouda
- 500 g batatów
- 1 przyprawa do ziemniaków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 cytryny
- 2 ząbki czosnku
Wartości odżywcze w 1 porcji:
680 kcal | białko 35 g | węglowodany 56 g | tłuszcz 35 g |
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone podsmażyć na odrobinie oleju kokosowego.
- Dodać posiekaną cebulę i dusić razem, do czasu zeszklenia.
- Z papryki usunąć środek i włożyć mięso z cebulą.
- Wlać do papryki przecier pomidorowy i posypać startym żółtym serem.
- Wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym na 30 minut.
- W międzyczasie obierać ze skóry bataty i pokroić w paski grubości ok. 1,5cm.
- Wyłożyć bataty na blachę i posypać przyprawą do ziemniaków, polać delikatnie oliwą z oliwek i skropić sokiem z cytryny, czosnek rozgnieść i położyć na batatach. Piec 20 minut.
Obraz <a href=”https://pixabay.com/pl/users/web3525-4374790/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2391787″> web3525</a> z <a href=”https://pixabay.com/pl/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2391787″> Pixabay</a>