Cukier krzepi oraz wzmacnia kości – najskuteczniejszy środek odżywczy?!

A może toksyczny, uzależniający i zabójczy?

W 2018 roku spożycie cukru na mieszkańca Polski wyniosło 51,1 kg!!!

To dotychczasowy rekord.

Poprzednie lata wyglądały następująco: w 2015 r. było to 40,1 kg na mieszkańca, w 2016 r. – 42,3 kg, w 2017 r. – 44,5 kg.

Mówimy o cukrze rafinowanym oraz syropie glukozowo-fruktozowym i ich mieszankach, spożywanych bezpośrednio oraz jako dodatki do artykułów spożywczych – od ketchupu po wszelkiego typu fastfoody, produkty garmażeryjne, kończąc na sokach owocowych.

Powody do odstawienia tej trucizny mnożą się z każdą chwilą czytania tego artykułu:

– Cukier uzależnia 8x bardziej niż kokaina. Jeżeli w ciągu dnia masz ochotę na coś słodkiego – prawdopodobnie jesteś uzależniony od cukru. Dodatkowo niekontrolowane spożycie, silne poczucie głodu wywołujące nagłą potrzebę kolejnej „dawki”, lęk, stres spowodowany brakiem słodyczy w domowych zapasach, napady agresji i paniki, a także osłabia pamięć i koncentrację.

–  Zaburza pracę układu odpornościowego – zwiększa ryzyko infekcji. Obniża reakcję obronną na infekcje bakteryjne. Przez codzienne spożycie cukru zmienia się flora jelitowa (giną dobre bakterie). Pamiętaj, że zdrowie zaczyna się w jelitach.

– Powoduje próchnicę i choroby zębów, a nawet ich utratę.

– Przyczynia się do rozwoju nadwagi, otyłości, chorób serca oraz powikłań idących w parze z powyższymi chorobami.

– Powoduje nagły wyrzut glukozy do krwi, a tym samym insuliny – jeżeli taki stan trwa latami, to przyczynia się do rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu drugiego.

– Zwiększa ryzyko stanu zapalnego i upośledza funkcję komórek beta trzustki (beta produkują insulinę, która obniża poziom glukagonu).

– Zagrożenie nowotworami – szczególnie rakiem trzustki, a także rakiem piersi, jajników, prostaty, przewodu pokarmowego, wątroby, płuc i innych organów.

– Cukier jest pożywką dla grzybów (w tym Candida albicans powodująca kandydozę) i pasożytów zatruwających organizm powodując dysbiozę jelit.

– Zaburza równowagę witamin i minerałów w organizmie. Prowadzi do niedoboru chromu, miedzi, zaburza wchłanianie magnezu i wapnia, witamin z grupy B oraz E.

– Podnosi poziom homocysteiny, stężenie trójglicerydów i LDL, natomiast obniża poziom HDL.

– Powoduje problemy ze skórą, cerą, włosami i paznokciami.

– Zaburza funkcjonowanie kubków smakowych, powodując mniejsze doznania smakowe w posiłkach nie zawierających cukru i soli.

– Zmniejsza sygnał sytości, co prowadzi do zwiększonego spożycia pokarmów w diecie, a tym samym wzrost masy ciała.

– Osłabia wzrok: może prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy.

– Przyspiesza starzenie się organizmu- powoduje utratę gęstości tkanki łącznej, degradację elastyny i kolagenu, wzrost wolnych rodników i oksydantów w organizmie.

– Sprzyja chorobom: Crohna, zespół jelita drażliwego, kamienie żółciowe, owrzodzenie jelita grubego, zapalenie wyrostka robaczkowego, może zaostrzyć objawy stwardnienia rozsianego.

– U mężczyzn powoduje obniżenie poziomu testosteronu na rzecz estrogenu.

– Spożycie cukru sprzyja pojawianiu się zaparć, hemoroidów.

– Zaostrza stany zapalne stawów.

– Cukier powoduje zatrzymywanie wody w organizmie

– Może uszkodzić strukturę DNA.

– Osoby spożywające produkty cukrowe jedzą także więcej tłuszczów trans oraz tłuszczów nasyconych w nieodpowiedniej proporcji do tłuszczów wielo i jednonienasyconych oraz omega 3 do omega 6.

– Zwiększa poziom kwasu moczowego.

– Przeciąża i uszkadza wątrobę.

– Fruktoza z białkami powoduje wywołanie reakcji Maillarda. Powoduje to powstanie wolnych rodników ponadtlenkowych, co prowadzi do stanu zapalnego – stanu, który może być również powodowany przez aldehyd octowy będący metabolitem etanolu.

– Spożywanie słodyczy przez dzieci kształtuje złe nawyki żywieniowe na całe życie, które wymagają dużej ilości pracy do zmiany w późniejszym czasie.

Jak ograniczyć spożycie cukru?

Cukier w naturalnej formie nie jest zły, o ile jest spożywany z umiarem. Oznacza to, że najlepiej jest unikać wszystkich źródeł fruktozy, szczególnie tej w przetworzonej żywności i napojach, takich jak słodkie napoje gazowane, natomiast owoce jeść każdego dnia, nie przesadzając z ich ilością. Najlepiej zjeść owoc bezpośrednio po posiłku.

Ogranicz spożycie rafinowanych węglowodanów (gofry, płatki zbożowe, bułki, słodycze itp.) oraz produktów zbożowych, ponieważ w rzeczywistości rozkładają się one w organizmie na cukier, co powoduje wzrost poziomu insuliny i insulino-oporność.

Sztuczne słodziki, takie jak aspartam i sukraloza też nie są zalecane, ponieważ w rzeczywistości powodują one liczne problemy zdrowotne, które są znacznie poważniejsze od tych, które może spowodować cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Oto kilka dodatkowych wskazówek dietetycznych, które warto pamiętać:

– Zwiększ spożycie zdrowych tłuszczów, takich jak tłuszcze omega-3 oraz tłuszcze nasycone i jednonienasycone. Organizm dla optymalnego funkcjonowania potrzebuje zdrowych tłuszczów pochodzących ze źródeł zwierzęcych i warzywnych. Coraz liczniejsze dowody naukowe sugerują, że zdrowe tłuszcze powinny stanowić co najmniej 70% diety. (Dieta ketogeniczna).

Niektóre z najlepszych źródeł zdrowych tłuszczów to organiczne masło z surowego mleka, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (na zimno), olej kokosowy, surowe orzechy, takie jak pekan i makadamia, jaja z chowu na wolnym wybiegu, awokado i dziki łosoś alaskański.

– Pij czystą świeżą wodę. Po prostu zastąp wszystkie słodzone napoje, takie jak napoje gazowane i soki owocowe czystą wodą – już tylko ta prosta strategia może przyczynić się do znacznej poprawy zdrowia. Najlepszym sposobem, aby zmierzyć swoje zapotrzebowanie na wodę jest obserwacja koloru moczu (powinien być on jasnożółty) oraz częstości wizyt w toalecie (najlepiej, aby było to około siedem do ośmiu dziennie).

– Dodaj do swojej diety fermentowane produkty. Najlepsze z wyborów fermentowanych to między innymi kimchi, natto, ekologiczny jogurt i kefir produkowane z mleka od krów karmionych trawą oraz kiszone warzywa.

Jak pozbyć się chęci sięgania po słodkie

Odstawiaj sukcesywnie cukry z menu. Nie ma tu magii i magicznej pigułki tylko proste działanie.

Łaknienie cukru i słodyczy ma przede wszystkim podłoże emocjonalne.

Jeśli uważasz, że to właśnie Twoje emocje i/lub Twoja samoocena jest tym, co popycha cię do spożywanie cukru i inne niezdrowych produktów, to polecam zgłosić się do terapeuty lub coacha, który pomoże Ci wydostać się z tej pułapki.

Przewartościuj swoje życie – mogę Ci w tym pomóc. Odkryjemy Twoje nowe motywacje oraz znajdziemy powody, które pomogą Ci w zmianie nawyków żywieniowych.