– bez dodatku gumy guar zamiennie nazywanej gumą ksantanową*
– bez dodatku skrobi modyfikowanej
– bez dodatku soli wapniowo – disodowej (E385)
– bez konserwantów
– tańszy
Składniki:
– jajko (od szczęśliwej kury ze wsi 😉
– ocet jabłkowy
– musztarda stołowa
– sól
– oliwa z oliwek 0,5l lub olej słonecznikowy
– dwie łyżki wrzątku
Przyrządzenie:
1) Jajko wbijamy do wysokiego i wąskiego naczynia. Dodajemy 2 łyżeczki musztardy, łyżeczkę octu.
2) Wlewając wrzątek jednocześnie wszystko blendujemy.
3) Następnie podczas blendowania dodajemy oliwę, obserwując jak tworzy się wspaniały domowy majonez. Można rozcieńczać odrobiną zimnej wody, jeżeli za gęste.
4) TYLE! Nie szukaj wymówek. Pamiętaj, że brak czasu to największa wymówka.
*Guma guar – guma ksantanowa (E415) w kosmetyce, przemyśle farmaceutycznym i w żywności jest używana jako emulgator oraz substancja zagęszczająca. Spożywana w nadmiernych ilościach, szkodzi zdrowiu. Nadaje produktom pożądaną gęstość i stabilność. Mawłaściwości higroskopijne, co oznacza, że pochłania wilgoć z otoczenia. Łatwo rozpuszcza się w ciepłej i zimnej wodzie, mleku, słodkich i słonych płynach. Tworzy roztwory pseudoplastyczne (zachowujące się m.in. jak keczup czy lakier do paznokci) i pęcznieje w środowisku wodnym. Idealnym przykładem jest majonez, w którym guma ksantanowa pojawia się, gdy producent oszczędza na żółtkach jaj.
Ponadto do majonezu wykonanego własnoręcznie możesz dodawać różne rodzaje oliwy (oliwa z oliwek, olej lniany, olej słonecznikowy). Dzięki temu możesz zadbać o przyswajanie odpowiedniej ilości kwasów OMEGA 3 i 6 !