Dieta 1000 kcal jest jedną z najpopularniejszych i jednocześnie najbardziej rygorystycznych diet. Podstawą jest sprawne liczenie kalorii i żelazna wola. Dieta 1000 kalorii, jak każda inna ma swoje zalety i wady.
Dieta ta opiera się na założeniu ograniczenia dziennej dawki kalorii. Tempo utraty masy ciała wynosi od 1 do 2, a nawet 4 kg tygodniowo. To dużo i szybko, więc świetnie! O to przecież chodzi.
W czym problem?
Zdrowy człowiek potrzebuje dziennie od 2000 do 4000 kcal w zależności od wieku, płci i trybu życia, zatem ograniczenie do 1000 kcal jest bardzo drastyczne. To dosłownie terapia szokowa!
Natura lubi żyć w harmonii i ma swoje prawa. Nagłe ograniczenie spożywanej energii jest dla organizmu ogromnym stresem. Organizm będzie się bronił się przed utratą tkanki tłuszczowej. W tym celu uruchamia szereg procesów, które pomogą zapewnić mu pod tym względem stabilność:
- wzrost poziomu kortyzolu czyli hormonu stresu , co będzie osłabiać tkanki łączne w skórze i mięśniach i wpłynie na destabilizację kolagenu, skóra będzie wyglądać na starszą i zmęczoną, oprócz tkanki tłuszczowej, organizm zacznie redukować również tkankę mięśniową,
- spadek poziomu insuliny (hormonu anabolicznego),
- wzrost poziomu greliny i leptyny czyli hormonów odpowiedzialnych za wywoływanie uczucia głodu,
- spadek podstawowego tempa przemiany materii co oznacza, że organizm przestawi się na tryb „energooszczędny”, będzie zużywać jak najmniej energii na podstawowe funkcje życiowe,
- wzrost uczucia zmęczenia,
- możliwość pojawienia się bólów głowy spowodowanych niedostarczeniem odpowiedniej ilości składników odżywczych, witamin, minerałów, a także odwodnieniem,
- spadek poziomu odporności,
- przyczynienie się do anemii, wskutek niedoboru żelaza,
- wystąpienie efektu jo-jo – schudniesz ale utracone kilogramy powrócą jeszcze szybciej.
Jaką dietę zatem wybrać?
Najtrwalsze efekty w odchudzaniu, nie narażające organizmu na powikłania i choroby, daje powolna, racjonalna redukcja masy ciała od 0,5 do 1kg tygodniowo lub inaczej – ok 1% aktualnej wagi.
Podstawą jest zmiana nawyków żywieniowych