Owsianka na śniadanie

Klasyczna owsianka na śniadanie cieszy się ogromną popularnością ze względu na mnogość możliwych kombinacji i krótki czas przygotowania. Z łatwością można stworzyć z nich codziennie nowe danie. „Owsianka” nie jest nudna.

Jakie płatki wybrać?

Zdecydowanie jak najmniej przetworzone. W sprzedaży można znaleźć 3 rodzaje płatków: zwykłe, górskie i błyskawiczne. Najmniejszym stopniem przetworzenia charakteryzują się pierwsze z nich. Najlepiej zatem wybierać płatki klasyczne z całych zgniecionych ziaren, dzięki czemu zachowują więcej wartości odżywczych. Jednak górskie i błyskawiczne też są dobrym rozwiązaniem i co ważne nie wymagają gotowania. Należy unikać słodzonych zamienników typu musli, gdzie drugim składnikiem na liście jest cukier. A jeśli już koniecznie chcesz wybrać płatki mieszane z owocami lub z innymi ziarnami, uważnie przyglądaj się etykietom. Najlepszym wyjściem w tej sytuacji byłoby kupienie płatków z kilku rodzai nieprzetworzonych zbóż i zmieszanie ich w domu.

W jakiej ilości spożywać?

W tym przypadku najlepiej kierować się indywidualnym potrzebom organizmu, jego obserwacji oraz zapotrzebowaniem kalorycznym, wynikającym z diety. Przykładowo na diecie redukcyjnej 1500 kcal optymalna dawka to wartość pomiędzy 20 a 50 g. Rozbieżność będzie wynikała również od godziny spożywanego posiłku oraz tolerancji węglowodanów.

Korzyści wynikające ze spożywania owsianki:

  • poprawiają trawienie: płatki owsiane pomagają obniżyć poziom kwasów żółciowych, które ułatwiają pracę jelit i zapobiegają zaparciom.
  • owies cechuje wysoka zawartość błonnika. Błonnik obniża poziom cholesterolu, ale też zapobiega wielu chorobom.
  • właściwości prebiotyczne – jest pożywką dla „dobrych” bakterii.
  • Beta-glukan czyli błonnik rozpuszczalny w owsie spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc otyłości i cukrzycy typu 2, wiąże kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych.
  • płatki owsiane zwierają mikroelementy, takie jak: miedź, żelazo, magnez, fosfor, selen i cynk, a także przeciwutleniacze.

Z czym mieszać?

Jeśli nie ma przeciwwskazań do spożywania, możesz wybrać mleko krowie. Jeśli mleko odpada, to przygotuj owsiankę na bazie wody z dodatkiem jogurtu naturalnego lub kefiru. Można też przygotować owsiankę na mleku roślinnym, tu dobrym wyborem jest mleko z migdałów. Gdy doskwiera upał, można przygotować owsiankę na zimno ze schłodzonym jogurtem lub maślanką. Można również dodać biały ser lub w wersji mniej dietetycznej ser mascarpone. Dobrze sprawdzi się tez dodatek mleka kokosowego lub śmietanki.

Co dodać?

Tu całkowita dowolność składników i możliwości, wedle upodobań i zapotrzebowania na składniki odżywcze. Z popularnych składników dobrze sprawdzą się: siemię lniane, otręby, orzechy włoskie, orzechy laskowe, pestki dyni, pestki słonecznika, nasiona chia, owoce sezonowe jak truskawki, maliny, czereśnie, jagody, gruszki, owoce suszone ale tutaj należy zwrócić szczególną uwagę na to aby nie były kandyzowane i całe oblepione cukrem lub olejem palmowym.

Jeśli chcesz delikatnie osłodzić danie, pamiętaj że to nie musi to być cukier, możesz wybrać: ksylitol, stewię, miód czy syrop z agawy.

Możesz eksperymentować bez końca!

Platki owsian