Surówka – por, jabłko i marchewka

Smaczna, zdrowa i lekko ostra surówka z pora, marchewki i jabłka idealnie wkomponuje się jako dodatek do dania obiadowego, zwłaszcza do kurczaka, zrazów czy klopsików.

Przepis na 4 porcje.

Składniki – Dieta redukcyjna:

  • por (biała część)
  • 250 g marchwi (ok 2 średnie sztuki)
  • 250 g jabłek (ok 23 sztuki)
  • 4 łyżki jogurtu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa i owoce umyć i obrać.
  2. Białą część pora przekroić na pół wzdłuż, pokroić w półplasterki o grubości 2-3 mm.  Osolić pół łyżeczki soli i odstawić na kilka minut.
  3. Jabłka i marchewki zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  4. Połączyć składniki, dodać jogurt.
  5. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wartości odżywcze w 1 porcji ok 160 g

60 kcal białko 2 g węglowodany 11 g tłuszcz 0,8 g

 

Składniki – Dieta z nadwyżką kaloryczną:

  • por (biała część)
  • 250 g marchwi (ok 2 średnie sztuki)
  • 250 g jabłek (ok 23 sztuki)
  • 80 g śmietany (ok 4 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa i owoce umyć i obrać.
  2. Białą część pora przekroić na pół wzdłuż, pokroić w półplasterki o grubości 2-3 mm.  Osolić pół łyżeczki soli i odstawić na kilka minut.
  3. Jabłka i marchewki zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  4. Połączyć składniki, dodać śmietanę i cukier.
  5. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wartości odżywcze w 1 porcji ok 160 g

95 kcal białko 1,5 g węglowodany 12 g tłuszcz 5 g

Surówka_z_pora_Fox_Fit