Smaczna, zdrowa i lekko ostra surówka z pora, marchewki i jabłka idealnie wkomponuje się jako dodatek do dania obiadowego, zwłaszcza do kurczaka, zrazów czy klopsików.
Przepis na 4 porcje.
Składniki – Dieta redukcyjna:
- por (biała część)
- 250 g marchwi (ok 2 średnie sztuki)
- 250 g jabłek (ok 23 sztuki)
- 4 łyżki jogurtu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Warzywa i owoce umyć i obrać.
- Białą część pora przekroić na pół wzdłuż, pokroić w półplasterki o grubości 2-3 mm. Osolić pół łyżeczki soli i odstawić na kilka minut.
- Jabłka i marchewki zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Połączyć składniki, dodać jogurt.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wartości odżywcze w 1 porcji ok 160 g
60 kcal | białko 2 g | węglowodany 11 g | tłuszcz 0,8 g |
Składniki – Dieta z nadwyżką kaloryczną:
- por (biała część)
- 250 g marchwi (ok 2 średnie sztuki)
- 250 g jabłek (ok 23 sztuki)
- 80 g śmietany (ok 4 łyżki)
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Warzywa i owoce umyć i obrać.
- Białą część pora przekroić na pół wzdłuż, pokroić w półplasterki o grubości 2-3 mm. Osolić pół łyżeczki soli i odstawić na kilka minut.
- Jabłka i marchewki zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Połączyć składniki, dodać śmietanę i cukier.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wartości odżywcze w 1 porcji ok 160 g
95 kcal | białko 1,5 g | węglowodany 12 g | tłuszcz 5 g |