Czym jest piramida zdrowego żywienia?
Jest to ogólny wykaz przedstawiający zestawienie udziału porcji żywieniowych produktów w codziennej, zrównoważonej diecie. Piramida zdrowego żywienia została opracowana w Stanach Zjednoczonych i jest skrótowym, ogólnym, graficznym zestawieniem zaleceń żywieniowych.
Części składowe piramidy:
- AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA – co najmniej 30-40 minut dziennie
- WARZYWA I OWOCE – w każdym posiłku
- PRODUKTY ZBOŻOWE – z pełnego przemiału czyli pełnoziarniste i razowe, w prawie każdym posiłku
- NABIAŁ – produkty pochodzenia mlecznego: kefir, jogrurt, sery
- PRODUKTY BIAŁKOWE – mięso, ryby, rośliny strączkowe
- TŁUSZCZE – tłuszcze zwierzęce i oleje roślinne
Aktywność fizyczna
Poświęcaj co najmniej 30-40 minut dziennie na aktywność fizyczną. Może to być sport rekreacyjny, spacery, bieganie, pływanie. Codzienna aktywność fizyczna poprawia kondycję, obniża poziom ciśnienia krwi a także pomaga utrzymać cholesterol na prawidłowym poziomie.
Warzywa i owoce
Powinny znajdować się w każdym posiłku. Jeśli spożywasz zazwyczaj dania bez ich udziału koniecznie wprowadź zmiany do swojego jadłospisu. Ze względu na ogromne korzyści wynikające ze spożywania warzyw i owoców należy zjeść ich przynajmniej 600-700 gramów dziennie. Powinny być dodawane do każdego posiłku, inaczej trudno będzie spożyć taką ilość jednorazowo. Warzywa i owoce są źródłem witamin i składników mineralnych, oprócz tego dostarczają do organizmu błonnik i substancje bioaktywne.
Produkty zbożowe
Produkty zbożowe stanowią jedną z największych grup zalecanych produktów w menu. Najeży wybierać produkty pełnoziarniste i razowe. Do produktów zbożowych należą m.in. przetwory zbóż, takich jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto, orkisz, gryka, proso oraz ryż. Powinny być one spożywane codziennie i dodawane do większości posiłków. Produkty z całego ziarna zawierają to, co najcenniejsze w zbożach czyli błonnik pokarmowy, węglowodany złożone, witaminy i składniki mineralne.
Nabiał
Warto włączać do codziennego menu mleczne produkty fermentowane, pozbawione dodatku cukrów takich jak kefir i jogurt naturalny, dodatkowo podpuszczkowe sery miękkie i naturalne masło. Walory przetworów mlecznych wynikają z obecności żywych kultur bakterii kwasu mlekowego. Jogurty i kefiry są źródłem wapnia i witamin z grupy B.
Produkty białkowe
Tłuszcze są niezbędnym elementem naszej diety. Mimo iż są najbardziej kalorycznym składnikiem pożywienia, nie można z nich całkowicie zrezygnować. Najbardziej wartościowe są tłuszcze nienasycone. Dostarczają ich przede wszystkim: tłuste ryby morskie, oliwa, olej rzepakowy, orzechy. Bardzo ważna jest równowaga pomiędzy kwasami omega-3 (ryby) i omega-6 (tłuszcze roślinne), stosunek powinien wynosić 1:5.