Zioła i przyprawy w kuchni

Przyprawy i zioła. Czym są i jaką pełnią funkcję?

 

przyprawy_Fox_fit

Przyprawy występują w postaci  suszonych nasion, owoców, korzeni i kory.

Zioła są  liściastymi, zielonymi częściami roślin, stosowanymi do aromatyzowania potraw.

Niezwykłą rolę w codziennej kuchni powinny odgrywać aromatyczne zioła i przyprawy. Nie tylko dla poprawy smaku czy koloru dania, a głównie ze względu na korzystny wpływ na cały organizm.

Sposób doprawiania

Zioła i przyprawy powinny podkreślić naturalny smak produktów, a nie przykryć go lub zmienić.  Nie należy przesadzić z użyciem zbyt dużej ilości dodatków w jednym daniu. Zioła można dodać pod koniec obróbki termicznej, lub na samym początku przyrządzania. W pierwszym przypadku ich smak będzie bardziej intensywny, w drugim lepiej połączy się z innymi walorami potrawy. Całe przyprawy, a także liście laurowe, uwalniają smak wolniej niż te mielone czy kruszone i mogą być poddawane obróbce termicznej przez długi czas. Nie ma jednej zasady w kwestii zalecanych ilości ziół i przypraw. Ich intensywność różni się w zależności od gatunku, a także potrawy, w której mają zostać użyte, a także od własnych preferencji smakowych. Ziołami i przyprawami można zastąpić w diecie cukier i sól.

Jak działają przyprawy i zioła? 

anyż_Fox_Fit

Anyż

Polecany na : zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, regulację trawienia, nieżyty dróg oddechowych, kaszel suchy, stany zapalne oskrzeli, gardła, krtani, a także przy chrypce.

Jako dodatek do: jarzyn, np. czerwonej kapusty, marchwi, szpinaku, buraków, potraw z dziczyzny i sosów mięsnych.

bazylia_Fox_Fit

Bazylia

Polecana na: dolegliwości żołądkowe, poprawę trawienia, wzdęcia, kaszel, poprawę pracy nerek.

Jako dodatek do: sałatek, warzyw, zup, pasztetów, twarogu, omletów, sosów, ryb, owoców morza, potraw kuchni włoskiej, mięsa wieprzowego.

chilli_Fox_Fit

Chilli

Polecane na: polepszenie trawienia, poprawę metabolizmu, zahamowanie apetytu, obniżenie poziomu cholesterolu, podniesienie poziomu libido.

Działa rozgrzewająco.

Jako dodatek do: dań mięsnych, sosów, marynat, past.

czaber_Fox_Fit

Cząber

Polecany na: poprawę trawienia, zmniejszenie łaknienia, biegunki, nieżyt jelit, poprawę perystaltyki jelit.

Jako dodatek do: zupy fasolowej, fasolki szparagowej i potraw z roślin strączkowych, ziemniaków, ryb, krupniku, grochówki, kapusty, sałatek, potraw mięsnych, kiełbas, wędlin, grzybów, marynat, dziczyzny, majonezów

czosnek_Fox_Fit

Czosnek

Polecany na: odkwaszanie organizmu, okresowe przeziębienia, leczenie zwapnienia żył, poprawę trawienia, regulację flory bakteryjnej jelit, obniżenie ciśnienia krwi, poprawę działanie wątroby i trzustki.

Jako dodatek do: wieprzowiny, drobiu, mięsa z królika, dziczyzny,barszczów, żurów, sosów, warzyw, grzybów, jaj, serów, marynat.

cynamon_Fox_Fit

Cynamon

Polecany na: poprawę trawienia, poprawę ukrwienia narządów, bóle stawów.

Działa rozgrzewająco.

Jako dodatek do:  deserów, ciast, pierników, przecierów owocowych, kompotów, napoi.

estragon_Fox_Fit

Estragon

Polecany na: poprawę trawienia, stany zapalne, reumatyzm, skazę moczanową i artretyzm.

Jako dodatek do: sosów, ryb, pieczeni wieprzowej, podrobów na zimno, sosów rybnych, kury pieczonej, surówek wieloskładnikowych.

galka_muszkatolowa_Fox_Fit

Gałka Muszkatołowa

Polecana na:  zaburzenia oskrzelowe, bezsenność, reumatyzm, wzdęcia,  uspokojenie.

Jako dodatek do: ciast, pierników, deserów owocowych, produktów mlecznych, do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo, poncz, wino z korzeniami, a także gulaszu, flaków, kotletów mielonych.

gozdziki_Fox_Fit

Goździki

Polecane na: obniżanie poziomu wolnych rodników, choroby nowotworowe.

Jako dodatek do: marynat rybnych, przetworów mięsnych, sosów, marynat grzybowych, pieczeni, pasztetów, duszonej wołowiny, potrawki z zająca, kompotów z jabłek i gruszek, rozgrzewającej herbatki.

imbir_Fox_Fit

Imbir

Polecany na:  reumatyzm, alergie, choroby serca, nadciśnienie, obniżanie poziomu cholesterolu, ból głowy, rozstrój żołądka, bóle menstruacyjne, bóle gardła, kaszel.

Działa rozgrzewająco.

Jako dodatek do:  pierników, ciastek, chleba imbirowego, sałatek owocowych, marmolad, rosołu, sosów, pasztetu i flaków, azjatyckich dań z warzyw, kompotów, rozgrzewającej herbaty.

jałowiec_Fox_Fit

Jałowiec

Polecany na: trądzik, owrzodzenia skóry, bóle mięśni, choroby nerek, artretyzm, reumatyzm.

Jako dodatek do:  potraw mięsnych, dziczyzny, sosów, pasztetów, pieczeni.

kardamon_Fox_Fit

Kardamon

Polecany na: wzmocnienie żołądka, pobudzenie apetytu, poprawę wchłaniania pokarmów, zapalenia jamy ustnej, reumatyzm.

Jako dodatek do:  zup, mięs, gulaszu, pasztetów, mięsa z grilla, sałatek, sosów, deserów, marcepanów, pierników, kompotów, musów jabłkowych.

 

kminek_Fox_Fit

Kminek

Polecany na: wzdęcia, poprawę trawienia, wrzody żołądka.

Jako dodatek do: pieczonych mięs, kapusty kiszonej i gotowanej, surówek, chleba, bułek, zup z czosnkiem i cebulą, ziemniaków, kiełbasy, serów, zupy grzybowej, gulaszowej, do sałatek, dań cebulowych, słonych wypieków.

koper

Koper

Polecany na: kolki, poprawę trawienia, wzdęcia, kaszel.

Jako dodatek do: sałatek, ziemniaków, zup, potraw z jaj i ryb, kiszonych ogórków.

kolendra_Fox_Fit

Kolendra

Polecana na: wzdęcia, poprawę trawienia.

Jako dodatek do: mięs, pasztetów, sosów, jaj, marynat jarzynowych, grzybów, śledzi, past, ogórków, jarzyn.

kurkuma_Fox_Fit

Kurkuma

Polecana na: kamienie żółciowe, stany zapalne, choroby skóry, reumatyzm, serce, wątrobę, wzmocnienie systemu nerwowego.

Jako dodatek do: potraw z drobiu, sosów, zup kremowych, a także do barwienia ryżu, makaronu i warzyw w occie.

lisc_laurowy_Fox_Fit

Liść laurowy

Polecane na:  poprawę apetytu, poprawę trawienia, reumatyzm, wysypki, bóle uszu i głowy.

Jako dodatek do:  mięs, pieczeni, sosów, zup, flaków, gulaszu, galarety, marynat warzywnych, mięsnych, rybnych i grzybów.

lubczyk_Fox_Fit

Lubczyk

Polecany na: choroby dróg moczowych, skazie moczanowej, poprawę trawienia, wzdęcia, choroby serca.

Jako dodatek do:  wzmacniania smaku i zapachu zup, ciemnych sosów, flaków, masła ziołowego, do mięs i sałatek.

majeranek_Fox_Fit

Majeranek

Polecany na: poprawę trawienia, napar na: bóle głowy, przeziębienia.

Jako dodatek do: mięs, pieczeni, dań z ziemniaków, warzyw, zup takich jak żur, grochówka.

mięta_Fox_Fit

Mięta

Polecana na: zapalenie woreczka żółciowego, kamicę żółciową, wzdęcia, kolkę jelitową, zaburzenia przewodu pokarmowego, napar na: bezsenność, migreny, nerwobóle, zaburzenia menstruacyjne.

Działa orzeźwiająco.

Jako dodatek do: w postaci listków: sałatek z pomidorów, twarogu, sałaty, jogurtu i szpinaku oraz jako dodatek do napoi i napar w postaci herbaty.

natka_pietruszki_Fox_Fit

Natka pietruszki

Polecana na: bóle menstruacyjne, poprawę oddechu.

Jako dodatek do:  zup, sosów, surówek, sałatek, ziemniaków, potraw z jarzyn, dań mięsnych, serów, jaj.

oregano_Fox_Fit

Oregano

Polecane na: poprawę trawienia, stany zapalne, zapalenie oskrzeli, choroby dróg oddechowych, wzdęcia.

Jako dodatek do: pieczeni mięsnych, cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, zup, pieczonych ziemniaków, ryb, zapiekanek, spaghetti, warzyw, serów i owoców morza.

papryka_Fox_Fit

Papryka

Polecana na: pobudzenie apetytu, poprawę wydzielania soków żołądkowych.

Jako dodatek do: mięs, ryb, zup, sałatek, warzyw, ryżu.

pieprz_Fox_Fit

Pieprz

Polecany na: poprawę trawienia, zaburzenia pęcherza.

Jako dodatek do:  mięs, pieczeni, ryb, zup, serów, sałatek, warzyw.

Przyprawa uniwersalna.

rozmaryn_Fox_Fit

Rozmaryn

Polecany na:  choroby żołądka, wątroby i nerek, reumatyzm.

Jako dodatek do: mięs, kotletów, pasztetów, smażonych ryb, grzybów, zup,sosów, sałatek, potrawy z makaronem, gotowanych ziemniaków.

 

tymianek_Fox_Fit

Tymianek

Polecany na: poprawę trawienia, poprawę  równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Jako dodatek do: wywarów mięsnych, ostrych sosów, zup typu grochowa, pieczonej kaczki, dziczyzny, królika, cielęciny, wołowiny oraz ryb, bigosu, mielonego mięsa, pasztetów, serów, sałat, potraw z roślin strączkowych i warzyw.

jałowiec_Fox_Fit

Ziele angielskie

Polecane na: zaburzenia żołądkowe, biegunki.

Jako dodatek do: potraw mięsnych, potraw jarzynowych, ryb smażonych, sałatek rybnych, zup, galaretek i ogórków kiszonych.