Przyprawy i zioła. Czym są i jaką pełnią funkcję?
Przyprawy występują w postaci suszonych nasion, owoców, korzeni i kory.
Zioła są liściastymi, zielonymi częściami roślin, stosowanymi do aromatyzowania potraw.
Niezwykłą rolę w codziennej kuchni powinny odgrywać aromatyczne zioła i przyprawy. Nie tylko dla poprawy smaku czy koloru dania, a głównie ze względu na korzystny wpływ na cały organizm.
Sposób doprawiania
Zioła i przyprawy powinny podkreślić naturalny smak produktów, a nie przykryć go lub zmienić. Nie należy przesadzić z użyciem zbyt dużej ilości dodatków w jednym daniu. Zioła można dodać pod koniec obróbki termicznej, lub na samym początku przyrządzania. W pierwszym przypadku ich smak będzie bardziej intensywny, w drugim lepiej połączy się z innymi walorami potrawy. Całe przyprawy, a także liście laurowe, uwalniają smak wolniej niż te mielone czy kruszone i mogą być poddawane obróbce termicznej przez długi czas. Nie ma jednej zasady w kwestii zalecanych ilości ziół i przypraw. Ich intensywność różni się w zależności od gatunku, a także potrawy, w której mają zostać użyte, a także od własnych preferencji smakowych. Ziołami i przyprawami można zastąpić w diecie cukier i sól.
Jak działają przyprawy i zioła?
AnyżPolecany na : zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, regulację trawienia, nieżyty dróg oddechowych, kaszel suchy, stany zapalne oskrzeli, gardła, krtani, a także przy chrypce. Jako dodatek do: jarzyn, np. czerwonej kapusty, marchwi, szpinaku, buraków, potraw z dziczyzny i sosów mięsnych. |
|
BazyliaPolecana na: dolegliwości żołądkowe, poprawę trawienia, wzdęcia, kaszel, poprawę pracy nerek. Jako dodatek do: sałatek, warzyw, zup, pasztetów, twarogu, omletów, sosów, ryb, owoców morza, potraw kuchni włoskiej, mięsa wieprzowego. |
|
ChilliPolecane na: polepszenie trawienia, poprawę metabolizmu, zahamowanie apetytu, obniżenie poziomu cholesterolu, podniesienie poziomu libido. Działa rozgrzewająco. Jako dodatek do: dań mięsnych, sosów, marynat, past. |
|
CząberPolecany na: poprawę trawienia, zmniejszenie łaknienia, biegunki, nieżyt jelit, poprawę perystaltyki jelit. Jako dodatek do: zupy fasolowej, fasolki szparagowej i potraw z roślin strączkowych, ziemniaków, ryb, krupniku, grochówki, kapusty, sałatek, potraw mięsnych, kiełbas, wędlin, grzybów, marynat, dziczyzny, majonezów |
|
CzosnekPolecany na: odkwaszanie organizmu, okresowe przeziębienia, leczenie zwapnienia żył, poprawę trawienia, regulację flory bakteryjnej jelit, obniżenie ciśnienia krwi, poprawę działanie wątroby i trzustki. Jako dodatek do: wieprzowiny, drobiu, mięsa z królika, dziczyzny,barszczów, żurów, sosów, warzyw, grzybów, jaj, serów, marynat. |
|
CynamonPolecany na: poprawę trawienia, poprawę ukrwienia narządów, bóle stawów. Działa rozgrzewająco. Jako dodatek do: deserów, ciast, pierników, przecierów owocowych, kompotów, napoi. |
|
EstragonPolecany na: poprawę trawienia, stany zapalne, reumatyzm, skazę moczanową i artretyzm. Jako dodatek do: sosów, ryb, pieczeni wieprzowej, podrobów na zimno, sosów rybnych, kury pieczonej, surówek wieloskładnikowych. |
|
Gałka MuszkatołowaPolecana na: zaburzenia oskrzelowe, bezsenność, reumatyzm, wzdęcia, uspokojenie. Jako dodatek do: ciast, pierników, deserów owocowych, produktów mlecznych, do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo, poncz, wino z korzeniami, a także gulaszu, flaków, kotletów mielonych. |
|
GoździkiPolecane na: obniżanie poziomu wolnych rodników, choroby nowotworowe. Jako dodatek do: marynat rybnych, przetworów mięsnych, sosów, marynat grzybowych, pieczeni, pasztetów, duszonej wołowiny, potrawki z zająca, kompotów z jabłek i gruszek, rozgrzewającej herbatki. |
|
ImbirPolecany na: reumatyzm, alergie, choroby serca, nadciśnienie, obniżanie poziomu cholesterolu, ból głowy, rozstrój żołądka, bóle menstruacyjne, bóle gardła, kaszel. Działa rozgrzewająco. Jako dodatek do: pierników, ciastek, chleba imbirowego, sałatek owocowych, marmolad, rosołu, sosów, pasztetu i flaków, azjatyckich dań z warzyw, kompotów, rozgrzewającej herbaty. |
|
JałowiecPolecany na: trądzik, owrzodzenia skóry, bóle mięśni, choroby nerek, artretyzm, reumatyzm. Jako dodatek do: potraw mięsnych, dziczyzny, sosów, pasztetów, pieczeni. |
|
KardamonPolecany na: wzmocnienie żołądka, pobudzenie apetytu, poprawę wchłaniania pokarmów, zapalenia jamy ustnej, reumatyzm. Jako dodatek do: zup, mięs, gulaszu, pasztetów, mięsa z grilla, sałatek, sosów, deserów, marcepanów, pierników, kompotów, musów jabłkowych.
|
|
KminekPolecany na: wzdęcia, poprawę trawienia, wrzody żołądka. Jako dodatek do: pieczonych mięs, kapusty kiszonej i gotowanej, surówek, chleba, bułek, zup z czosnkiem i cebulą, ziemniaków, kiełbasy, serów, zupy grzybowej, gulaszowej, do sałatek, dań cebulowych, słonych wypieków. |
|
KoperPolecany na: kolki, poprawę trawienia, wzdęcia, kaszel. Jako dodatek do: sałatek, ziemniaków, zup, potraw z jaj i ryb, kiszonych ogórków. |
|
KolendraPolecana na: wzdęcia, poprawę trawienia. Jako dodatek do: mięs, pasztetów, sosów, jaj, marynat jarzynowych, grzybów, śledzi, past, ogórków, jarzyn. |
|
KurkumaPolecana na: kamienie żółciowe, stany zapalne, choroby skóry, reumatyzm, serce, wątrobę, wzmocnienie systemu nerwowego. Jako dodatek do: potraw z drobiu, sosów, zup kremowych, a także do barwienia ryżu, makaronu i warzyw w occie. |
|
Liść laurowyPolecane na: poprawę apetytu, poprawę trawienia, reumatyzm, wysypki, bóle uszu i głowy. Jako dodatek do: mięs, pieczeni, sosów, zup, flaków, gulaszu, galarety, marynat warzywnych, mięsnych, rybnych i grzybów. |
|
LubczykPolecany na: choroby dróg moczowych, skazie moczanowej, poprawę trawienia, wzdęcia, choroby serca. Jako dodatek do: wzmacniania smaku i zapachu zup, ciemnych sosów, flaków, masła ziołowego, do mięs i sałatek. |
|
MajeranekPolecany na: poprawę trawienia, napar na: bóle głowy, przeziębienia. Jako dodatek do: mięs, pieczeni, dań z ziemniaków, warzyw, zup takich jak żur, grochówka. |
|
MiętaPolecana na: zapalenie woreczka żółciowego, kamicę żółciową, wzdęcia, kolkę jelitową, zaburzenia przewodu pokarmowego, napar na: bezsenność, migreny, nerwobóle, zaburzenia menstruacyjne. Działa orzeźwiająco. Jako dodatek do: w postaci listków: sałatek z pomidorów, twarogu, sałaty, jogurtu i szpinaku oraz jako dodatek do napoi i napar w postaci herbaty. |
|
Natka pietruszkiPolecana na: bóle menstruacyjne, poprawę oddechu. Jako dodatek do: zup, sosów, surówek, sałatek, ziemniaków, potraw z jarzyn, dań mięsnych, serów, jaj. |
|
OreganoPolecane na: poprawę trawienia, stany zapalne, zapalenie oskrzeli, choroby dróg oddechowych, wzdęcia. Jako dodatek do: pieczeni mięsnych, cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, zup, pieczonych ziemniaków, ryb, zapiekanek, spaghetti, warzyw, serów i owoców morza. |
|
PaprykaPolecana na: pobudzenie apetytu, poprawę wydzielania soków żołądkowych. Jako dodatek do: mięs, ryb, zup, sałatek, warzyw, ryżu. |
|
PieprzPolecany na: poprawę trawienia, zaburzenia pęcherza. Jako dodatek do: mięs, pieczeni, ryb, zup, serów, sałatek, warzyw. Przyprawa uniwersalna. |
|
RozmarynPolecany na: choroby żołądka, wątroby i nerek, reumatyzm. Jako dodatek do: mięs, kotletów, pasztetów, smażonych ryb, grzybów, zup,sosów, sałatek, potrawy z makaronem, gotowanych ziemniaków.
|
|
TymianekPolecany na: poprawę trawienia, poprawę równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Jako dodatek do: wywarów mięsnych, ostrych sosów, zup typu grochowa, pieczonej kaczki, dziczyzny, królika, cielęciny, wołowiny oraz ryb, bigosu, mielonego mięsa, pasztetów, serów, sałat, potraw z roślin strączkowych i warzyw. |
|
Ziele angielskiePolecane na: zaburzenia żołądkowe, biegunki. Jako dodatek do: potraw mięsnych, potraw jarzynowych, ryb smażonych, sałatek rybnych, zup, galaretek i ogórków kiszonych.
|