Penne z kurczakiem w sosie szpinakowo-serowym

Danie dla 2 osób lub 2 porcje

 

Dieta redukcyjna

1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (po usmażeniu ok 160 g)
225 g (0,5 opakowania) mrożonego szpinaku
40 g startego sera żółtego
120 g jogurtu naturalnego 1,5%
40 g serka topionego
1-2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
240 g makaronu pełnoziarnistego penne lub świderki (ważonego przed ugotowaniem)
UWAGA! Wybierać taki, który ma ok. 180kcal w 100g
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego oleju do smażenia)
Przyprawy: sól, pieprz, curry

Wartości odżywcze w 1 porcji:

500 kcal białko 38 g węglowodany 46 g tłuszcz 18 g

 

Dieta z nadwyżką kaloryczną

2 pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 duża (po usmażeniu ok 200 g)
225 g (0,5 opakowania) mrożonego szpinaku
40 g startego sera żółtego
200 g śmietany 18%
80 g serka topionego
1-2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
240 g makaronu penne lub świderki (ważonego przed ugotowaniem)
1 łyżka masła
2 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju do smażenia)
Przyprawy: sól, pieprz, curry

Wartości odżywcze w porcji dla 1 osoby:

1 020 kcal białko 54 g węglowodany 90 g tłuszcz 50 g

 

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Na oleju podsmażyć pokrojone w drobną kostkę piersi z kurczaka z curry, pieprzem i solą do smaku.
  3. W kubku rozrobić jogurt z serkiem topionym, doprawić, dodać przeciśnięty czosnek.
  4. Na drugiej patelni podsmażyć szpinak i dolać sos.
  5. Kiedy piersi z kurczaka są podsmażone, wymieszać je ze składnikami z drugiej patelni, dodać makaron i wymieszać aż do połączenia wszystkich składników.
  6. Poddusić chwilę wszystko razem pod przykryciem.
  7. Po wyłożeniu makaronu na talerz posypać startym serem.

makaron_szpinak_2_fox_fit

makaron_szpinak_1_fox_fit