Danie dla 2 osób lub 2 porcje
Dieta redukcyjna
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (po usmażeniu ok 160 g)
225 g (0,5 opakowania) mrożonego szpinaku
40 g startego sera żółtego
120 g jogurtu naturalnego 1,5%
40 g serka topionego
1-2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
240 g makaronu pełnoziarnistego penne lub świderki (ważonego przed ugotowaniem)
UWAGA! Wybierać taki, który ma ok. 180kcal w 100g
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego oleju do smażenia)
Przyprawy: sól, pieprz, curry
Wartości odżywcze w 1 porcji:
500 kcal | białko 38 g | węglowodany 46 g | tłuszcz 18 g |
Dieta z nadwyżką kaloryczną
2 pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 duża (po usmażeniu ok 200 g)
225 g (0,5 opakowania) mrożonego szpinaku
40 g startego sera żółtego
200 g śmietany 18%
80 g serka topionego
1-2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
240 g makaronu penne lub świderki (ważonego przed ugotowaniem)
1 łyżka masła
2 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju do smażenia)
Przyprawy: sól, pieprz, curry
Wartości odżywcze w porcji dla 1 osoby:
1 020 kcal | białko 54 g | węglowodany 90 g | tłuszcz 50 g |
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente.
- Na oleju podsmażyć pokrojone w drobną kostkę piersi z kurczaka z curry, pieprzem i solą do smaku.
- W kubku rozrobić jogurt z serkiem topionym, doprawić, dodać przeciśnięty czosnek.
- Na drugiej patelni podsmażyć szpinak i dolać sos.
- Kiedy piersi z kurczaka są podsmażone, wymieszać je ze składnikami z drugiej patelni, dodać makaron i wymieszać aż do połączenia wszystkich składników.
- Poddusić chwilę wszystko razem pod przykryciem.
- Po wyłożeniu makaronu na talerz posypać startym serem.