Szynka z dzika wykonana za pomocą szynkowaru

 

Do wykonania wyrobu użyłem szynkowar.

Jest to niewielkie urządzenie służące do parzenia szynki. W moim mieści się do 3kg surowego mięsa.

Mięso nakłuwam ostrym narzędziem, np. czubkiem wąskiego noża, aby marynata lepiej dotarła i oddała aromat (niektórzy wstrzykują marynatę w mięso – wypróbuję następnym razem).

Marynuję 48 h.

Składniki marynaty:

– rozgniecione suszone owoce jałowca
– liść laurowy
– przeciśnięty czosnek
– sól (może być peklująca – wtedy mięso ma różowy kolor, ja nie użyłem)
– rozmaryn
– tymianek
– mieszanka przypraw np. do dziczyzny lub wieprzowiny
– świeże warzywa drobno pokrojone: marchew, seler naciowy, cebula

 

Wszystko zalewam wodą, mieszam i zanurzam mięso, aby było cały czas pod poziomem zalewy.

Po 48 h odcedzam mięso i wkładam do szynkowaru.

Szynkowar wstawiam do garnka z wodą 85 stopni i gotuję na małym ogniu pilnując cały czas temperatury i dolewając wodę, gdy odparuje.

Po 3-4 godzinach w zależności od ilości produktu wyjmuję go z gorącej wody oraz chłodzę w zimnej. Całość wstawiam na 12 godzin do lodówki. Na drugi dzień wyciągam gotowy produkt z urządzenia.

Można już delektować się pyszną, zdrową i soczystą szynką.

Wodę, która powstała w czasie gotowania w urządzeniu – używam jako bazę do wyśmienitej zupy warzywnej.

 

Co jeszcze można przygotować w tym urządzeniu?

·  Karkówkę
·  Schab
·  Pierś z indyka lub kurczaka
·  Mielonki
·  Rolady mięsne
·  Pasztety
·  Golonki
·  Kiełbasy
·  Boczek prasowany i rolowany
·  Baleron

 

Smacznego!