Do wykonania wyrobu użyłem szynkowar.
Jest to niewielkie urządzenie służące do parzenia szynki. W moim mieści się do 3kg surowego mięsa.
Mięso nakłuwam ostrym narzędziem, np. czubkiem wąskiego noża, aby marynata lepiej dotarła i oddała aromat (niektórzy wstrzykują marynatę w mięso – wypróbuję następnym razem).
Marynuję 48 h.
Składniki marynaty:
– rozgniecione suszone owoce jałowca
– liść laurowy
– przeciśnięty czosnek
– sól (może być peklująca – wtedy mięso ma różowy kolor, ja nie użyłem)
– rozmaryn
– tymianek
– mieszanka przypraw np. do dziczyzny lub wieprzowiny
– świeże warzywa drobno pokrojone: marchew, seler naciowy, cebula
Wszystko zalewam wodą, mieszam i zanurzam mięso, aby było cały czas pod poziomem zalewy.
Po 48 h odcedzam mięso i wkładam do szynkowaru.
Szynkowar wstawiam do garnka z wodą 85 stopni i gotuję na małym ogniu pilnując cały czas temperatury i dolewając wodę, gdy odparuje.
Po 3-4 godzinach w zależności od ilości produktu wyjmuję go z gorącej wody oraz chłodzę w zimnej. Całość wstawiam na 12 godzin do lodówki. Na drugi dzień wyciągam gotowy produkt z urządzenia.
Można już delektować się pyszną, zdrową i soczystą szynką.
Wodę, która powstała w czasie gotowania w urządzeniu – używam jako bazę do wyśmienitej zupy warzywnej.
Co jeszcze można przygotować w tym urządzeniu?
· Karkówkę
· Schab
· Pierś z indyka lub kurczaka
· Mielonki
· Rolady mięsne
· Pasztety
· Golonki
· Kiełbasy
· Boczek prasowany i rolowany
· Baleron
Smacznego!