Dzisiaj szybki przepis na moją modyfikację zwykłego leczo.
Dzielę się tym przepisem, ponieważ:
– jest szybki,
– przepyszny,
– pełnowartościowy
– modyfikowalny
– danie starcza na kilka dni !!! (dla zabieganych 🙂
Składniki:
– Trzy cukinie średniej wielkości
– Pieczarki wedle uznania
– Trzy pomidory
– Dwie papryki
– Papryczka chilli
– Trzy cebule
– [opcjonalnie] Wcześniej przygotowana pierś z indyka/kurczaka ( w kosteczkę i np. podsmażona/pieczona/duszona) 250g
– Kiełbasa, ale na litość boską nie ta za 10zł/kg!!! której nawet psy nie chcą jeść… Nie żałuj na jedzenie. Jesteś tym co jesz… 🙂
– Może być też kiełbasa z kurczaka zamiast zwykłej, lecz w większej ilości – wedle uznania, ew. rozpisanej diety.
Przygotowanie:
Cukinię, pieczarki i papryki kroimy w kostkę.
Podsmażamy 15min.
W międzyczasie kroimy pomidory, dorzucamy do reszty i dalej dusimy.
Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni ( ja dorzuciłem jeszcze porcję cukinii 🙂
Łączymy wszystko w garnku i dusimy do miękkości, ale nie do rozpadu na czynniki pierwsze 🙂
Doprawiamy po swojemu.
Na koniec dodajemy wcześniej przygotowane mięso z kurczaka i odstawiamy na 10 minut.
Danie ma być lekko gęste.
Podajemy z ryżem basmati/brązowym.
Dla osób, które jedzą kilka posiłków dziennie i stosują dietę redukcyjną – możecie zjeść bez ryżu – jest bardziej dietetyczne.
Baw się smakiem!
FoxFit
Obraz <a href=”https://pixabay.com/pl/users/LukeD_-2944947/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1528327″> Łukasz Dudzic</a> z <a href=”https://pixabay.com/pl/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1528327″> Pixabay</a>